Deschiderea expoziției Bresle

Deschiderea expoziției Bresle
În epoca medievală, în zona Băii Mari s-au dezvoltat intens breslele de meșteșugari. Această organizare, în bresle, era benefică pentru o mai bună desfășurare a activităților de zi cu zi. Organizare care poate fi benefică în orice perioadă istorică.

Din acea perioadă, în depozitul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie este o diversitate foarte mare de exponate din breasla lăcătușilor, breasla fierarilor și breasla armurierilor. Iar aceste exponate medievale nu dau doar dovadă de utilitate și măiestrie, ci și de elemente decorative care le ridică la rang de artă.

”Colecția muzeală ne permite prin varietatea pieselor din epoca medievală să vă prezentăm o poveste legată de meseriile fierarilor, armurierilor și lăcătușilor, dar și alte câteva bresle, care prin anii 1800 s-au unit pentru a-și putea desfășura activitățile mai organizat. Obiectele expuse sunt diverse: chei, lacăte, sigilii, săbii și teci de săbii foarte frumos lucrate și alte astfel de obiecte din patrimoniul muzeal. Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau. Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat.” ne povestește muzeograful dr. Sorana Mișca.

Bineînțeles, pe lângă admirarea exponatelor deosebite din toate punctele de vedere, cel mai interesant este să ascultăm poveștile acestor exponate și să ne însușim cunoștințe despre istoria acestei epoci absolut captivante.

Expoziția poate fi vizitată în zilele de marți până duminică, între orele 10:00 și 16:30 la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, strada Monetăriei, nr. 1-3.
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!