Expoziție Pintea Viteazul la Bastionul Măcelarilor

Expoziție Pintea Viteazul la Bastionul Măcelarilor
Pintea Viteazul este haiducul Maramureșului, iar pentru a marca cei 320 de ani de la moartea acestuia, care s-a petrecut tocmai pe locul Bastionului, pe data de 14 august, pe data de 17 august se lansează chiar la Bastion Măcelarilor din Baia Mare, o expoziție care îi onorează existența și faptele de vitejie pe care le-a demonstrat pentru binele localnicilor.

Haiducul este adesea comparat cu Robin Hood și este strâns legat de istoria Maramureșului și, implicit, a orașului Baia Mare, unde și-a găsit sfârșitul. Acesta s-a dedicat haiduciei de prin 1693, tocmai în această zonă. El se autointitula conducător al trupelor de husari maghiari și valahi.

În contextul răscoalei antihabsburgice condusă de principele Francisc Rakoczi, al doilea, (1703 - 1711), Baia Mare a devenit teatrul de desfășurare al unor operațiuni militare în cadrul cărora haiducul Grigore Pintea, devenit comandant în oastea lui Rakoczi, a căzut la datorie în zona Porții de Sud, fapt constatat în protocolul de ședință a magistratului în 14 august 1703.

Această expoziție va putea fi vizitată pentru o perioadă de două - trei luni, iar ea va fi compusă din toate exponatele legate de haiducul Pintea Viteazul existente în muzeu.
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!