Sâmbătă, 15 iunie, între orele 10 și 18, în parcul central din Baia Sprie se va desfășura Yard Sale. Se vor scoate la vânzare haine, încălțăminte, bijuterii, accesorii, decorațiuni, produse handmade și produse naturale.
Se pare că, timid, obiceiul acestor târguri de vechituri începe să prindă contur. În lumea occidentală, ele sunt ceva obișnuit. La urma urmei, nu e mai bine să dai obiectelor din casă o a doua șansă, decât să le arunci la gunoi? De multe ori, ele sunt corpuri de mobilă în bună stare, haine aproape nepurtate sau decorațiuni interioare care nu ne mai plac. Faptul că ne-am plictisit de aceste lucruri este, de multe ori, singurul motiv pentru care dorim să scăpăm de ele. Alteori, obiectele au mici defecte, care, cu puțin efort, pot fi reparate.
În România, târgurile de genul acesta sunt încă rare. De aceea se întâmplă frecvent să găsim lângă container mobilă bună, saci cu haine sau alte obiecte care ar putea fi încă folosite.
Desigur că nu dă prea bine să fii văzut luând obiecte de la container și ducându-le acasă. Dacă prin zonă e un coleg de serviciu? Dacă vecinul care le-a aruncat observă că vrei să ți le însușești? Rușinea ar fi imposibil de suportat.
Pentru că, la noi, încă nu există o cultură a reciclării. Noi suntem, încă, la stadiul în care copiii noștri meșteresc la școală obiecte din pet-uri. Cam asta știm noi despre reciclare, refolosire, reutilizare. Noi suntem obișnuiți să ne demonstrăm bunăstarea cumpărând doar lucruri noi, din magazine – nu din altă parte, și, eventual, lăudându-ne cu ele pe Facebook. Nici nu ne trece prin cap că, dintr-o mobilă aruncată de altcineva, un om cu simț artistic poate realiza, cu puțin aracet, pânză și culori, o adevărată operă de artă.
De aceea, eu cred că va mai dura ceva până când, la noi în țară, astfel de târguri de vechituri vor prinde cu adevărat rădăcini. Va fi, de fapt, și aceasta o dovadă de civilizație. Va fi momentul în care vom înceta să fim orbiți de propriul orgoliu și vom începe să ne gândim mai profund la valoarea muncii investite în lucruri, la mediu și, de ce nu, chiar la valoarea banului. Pentru că a cumpăra un lucru de calitate nu înseamnă neapărat a cumpăra lucrul cel mai scump. Iar pentru a-ți folosi banii cât mai bine trebuie să fii inteligent. Nu pentru a te făli cu banii pe care îi ai, ci a-ți crea un colțișor al tău care să te reprezinte, în care să te simți bine, în care să simți cu adevărat că ești acasă.